Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω ΦΟΡΟΥΜ Διακύρηξης Αγροοικολογίας NYELENI, MALI 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015



Είμαστε αντιπρόσωποι διαφορετικών οργανισμών και διεθνών κινημάτων μικρής κλίμακας παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, αυτόχθονων κατοίκων, κοινοτήτων, κυνηγών και συλλεκτών, οικογενειακών καλλιεργητών,  αγρεργατών, βοσκών, ψαράδων και ανθρώπων της πόλης. Όλες μαζί οι διαφορετικές 'συστατικές κατηγορίες' (πχ αγρότες, ψαράδες, γυναίκες, νέοι κλπ) που οι οργανισμοί μας αντιπροσωπεύουν, παράγουν περίπου το 70% των τροφίμων που καταναλώνει η ανθρωπότητα. Αυτοί είναι οι πρωταρχικοί παγκόσμιοι επενδυτές στην γεωργία, όπως επίσης και οι βασικοί εργοδότες και πάροχοι πόρων ζωής στον κόσμο.
Μαζευτήκαμε εδώ στο Nyeleni Center στο Selingue του Μάλι, από τις 24 ως τις 27 Φεβρουαρίου του 2015 για να καταλήξουμε σε μια κοινή κατανόηση της Αγροοικολογίας ως στοιχείο-κλειδί στην δημιουργία Διατροφικής Κυριαρχίας, και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές ώστε να προωθήσουμε την Αγροοικολογία και να την υπερασπιστούμε από την εκμετάλλευση και την λανθασμένη ερμηνεία. Είμαστε ευγνώμονες στους κατοίκους του Μάλι που μας καλωσόρισαν στην όμορφη γη τους. Μας δίδαξαν με το παράδειγμά τους, ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ειδών γνώσης βασίζεται στην αμοιβαία ακρόαση και στη συλλογική λήψη αποφάσεων. Είμαστε αλληλέγγυοι  με τις αδελφές και τους αδελφούς μας στο Μάλι που αγωνίζονται- μερικές φορές θυσιάζοντας τη ζωή τους- για να προστατεύσουν τη γη τους από το τελευταίο κύμα της υφαρπαγής εδαφών (land grabbing) που επηρεάζει τόσες πολλές από τις χώρες μας. Αγροοικολογία σημαίνει να στεκόμαστε όλοι μαζί στον κύκλο της ζωής και αυτό υπονοεί ότι πρέπει επίσης να στεκόμαστε μαζί μέσα στον κύκλο του αγώνα ενάντια στην υφαρπαγή εδαφών και την ποινικοποίηση των κινημάτων μας.

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΜΕ ΒΛΕΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Οι λαοί μας, οι συστατικές κατηγορίες, οι οργανισμοί και οι κοινότητες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ στον προσδιορισμό της Διατροφικής Κυριαρχίας ως σημαίας του κοινού αγώνα για δικαιοσύνη και ως του ευρύτερου πλαισίου της Αγροοικολογίας. Τα προγονικά συστήματα παραγωγής μας αναπτύχθηκαν μέσα στις χιλιετίες και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30-40 χρόνων αυτό κατέληξε να ονομάζεται Αγροοικολογία. Η δική μας Αγροοικολογία περιλαμβάνει επιτυχείς πρακτικές και παραγωγή, αφορά διαδικασίες από αγρότη-σε-αγρότη και ανάλογα με την περιοχή, σχολές κατάρτισης, και έχουμε αναπτύξει εκλεπτυσμένες θεωρητικές, τεχνικές και πολιτικές δομές.
Το 2007, πολλοί από εμάς μαζευτήκαμε εδώ στο Nyeleni, στο Φόρουμ της Διατροφικής Κυριαρχίας, για να ενδυναμώσουμε τις συμμαχίες μας και να  διευρύνουμε και εμβαθύνουμε στην κατανόηση της Διατροφικής Κυριαρχίας, μέσα από συλλογικό κτίσιμο  ανάμεσα στις διαφορετικές συστατικές κατηγορίες μας. Ομοίως, μαζευτήκαμε εδώ στο Φόρουμ Αγροοικολογίας 2015, για να εμπλουτίσουμε την Αγροοικολογία μέσα από τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικούς τροφο-παραγωγικούς λαούς, όπως επίσης και καταναλωτές, αστικές κοινότητες, γυναίκες, νέους και άλλους. Σήμερα τα κινήματά μας, τα οποία είναι οργανωμένα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο στην Διεθνή Επιτροπή Σχεδιασμού για τη Διατροφική Κυριαρχία (IPC) έχουν κάνει ένα νέο και ιστορικό βήμα.
 Οι διαφορετικοί μας τρόποι τροφικής παραγωγής από μικρο-καλλιεργητές, που βασίζονται στην Αγροοικολογία δημιουργούν τοπική γνώση, προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, θρέφουν ταυτότητα και πολιτισμό, και ισχυροποιούν την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών. Ως μικρο-καλλιεργητές υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας όταν επιλέγουμε να παράγουμε με αγροοικολογικό τρόπο.

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Η Αγροοικολογία είναι η απάντηση στο πώς να μετατρέψουμε και να διορθώσουμε την υλική μας πραγματικότητα σε ένα διατροφικό σύστημα και έναν αγροτικό κόσμο που έχουν καταστραφεί από τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και τις αποκαλούμενες Πράσινες και Μπλε Επαναστάσεις. Θεωρούμε την Αγροοικολογία ως ένα καίριο τρόπο αντίστασης σε ένα οικονομικό σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από τη ζωή.
Το εταιρικό μοντέλο υπερ-παράγει τρόφιμα που μας δηλητηριάζουν, καταστρέφουν τη γονιμότητα του εδάφους, συμβάλλουν στην αποψίλωση και ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών, στη μόλυνση του νερού και την αύξηση της οξύτηταςτων θαλασσών, και στην καταστροφή των ψαρότοπων. Ουσιώδεις φυσικές πηγές έχουν εμπορευματοποιηθεί και τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής μας εξορίζουν από τη γη μας. Οι σπόροι των αγροτών κλέβονται και ξαναπουλιούνται πίσω σε μας σε εξωφρενικές τιμές, αναπαραγόμενοι ως ποικιλίες που εξαρτώνται από δαπανηρά, μολυσματικά αγρο-χημικά. Το βιομηχανικό σύστημα διατροφής είναι υπεύθυνο για τις πολλαπλές κρίσεις στο κλίμα, στα τρόφιμα, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και σε άλλους τομείς. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και εταιρικών επενδύσεων, οι συμφωνίες επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, και οι εσφαλμένες «λύσεις» όπως οι αγορές του άνθρακα, και η αυξανόμενη χρηματιστηριοποίηση της γης και των τροφίμων, κλπ, όλα αυτά επιβαρύνουν περισσότερο αυτές τις κρίσεις. Η Αγροοικολογία μέσα στα πλαίσια της Διατροφικής Κυριαρχίας μας προσφέρει ένα συλλογικό μονοπάτι μακριά από αυτές τις κρίσεις.

Η ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ΄ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
Το βιομηχανικό σύστημα διατροφής αρχίζει να εξαντλεί το δυναμικό παραγωγής και κερδοφορίας του εξαιτίας των εσωτερικών του αντιθέσεων – όπως η υποβάθμιση του εδάφους, τα ανθεκτικά-στα-ζιζανιοκτόνα αγριόχορτα, οι άδειοι ψαρότοποι, οι ρημαγμένες από παράσιτα και ασθένειες φυτείες μονοκαλλιέργειας -και οι αυξανόμενα εμφανείς αρνητικές συνέπειες των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κρίσης υγείας που σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, τον διαβήτη,  τις εντερικές ασθένειες και τον καρκίνο που προξενούνται από διατροφή βασισμένη στη βιομηχανική και άχρηστη τροφή (junk food).
Η λαϊκή πίεση  ανάγκασε πολλούς πολύπλευρους θεσμούς, κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κάποιες ΜΚΟ, εταιρίες και άλλους, να αναγνωρίσουν επιτέλους την «Αγροοικολογία». Παρόλα αυτά, προσπάθησαν να την επαναπροσδιορίσουν ως ένα περιορισμένο σύνολο τεχνολογιών, για να προσφέρουν κάποια εργαλεία που φαινομενικά ελαφρύνουν την κρίση βιωσιμότητας της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων, ενώ οι υπάρχουσες δομές εξουσίας παραμένουν αδιαμφισβήτητες.  Αυτού του είδους την ερμηνεία της Αγροοικολογίας, που ωραιοποιεί το βιομηχανικό σύστημα διατροφής- με τα μεγάλα λόγια αναφορικά με τον διάλογο για το περιβάλλον, την συναντούμε με διάφορα ονόματα, όπως «κλιματολογικά έξυπνη γεωργία», «βιώσιμη-» ή «οικολογική εντατικοποίηση», βιομηχανική μονοκαλλιεργητική παραγωγή «βιολογικών» τροφίμων κτλ. Για μας, αυτά δεν είναι Αγροοικολογία: τα  απορρίπτουμε, και θα αγωνιστούμε ώστε να εκθέσουμε και να εμποδίσουμε αυτόν τον ύπουλο σφετερισμό της Αγροοικολογίας.
Η πραγματική λύση στην κλιματική κρίση, την κακή διατροφή, κλπ, δεν θα έρθει από την προσαρμογή στο βιομηχανικό μοντέλο. Πρέπει να το μεταμορφώσουμε και να χτίσουμε τα δικά μας τοπικά διατροφικά συστήματα που δημιουργούν νέους δεσμούς ανάμεσα στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές, βάσει μιας πραγματικής αγροοικολογικής παραγωγής τροφίμων από τους αγρότες,τους ψαράδες, τους βοσκούς, τους αυτόχθονες πληθυσμούς,, τους αγρότες των αστικών περιοχών κλπ. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει η Αγροοικολογία ένα εργαλείο για το βιομηχανικό μοντέλο παραγωγής τροφίμων: την θεωρούμε ως την ουσιαστική εναλλακτική σε αυτό το μοντέλο, και ως το μέσο που θα μεταμορφώσει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας σε κάτι καλύτερο για την ανθρωπότητα και την Μητέρα Γη.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΜΑΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Η Αγροοικολογία είναι τρόπος ζωής και είναι η γλώσσα της Φύσης που την μαθαίνουμε ως παιδιά της. Δεν πρόκειται για ένα απλό σύνολο τεχνολογιών ή πρακτικών παραγωγής. Δε μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές. Αντιθέτως, βασίζεται σε αρχές που ενώ είναι παρόμοιες στο σύνολο της πολυμορφίας των περιοχών μας, μπορούν να εφαρμοστούν και εφαρμόζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με τον κάθε τομέα να συνεισφέρει χρωματίζοντας με τη δική του τοπική πραγματικότητα και πολιτισμό, πάντα σεβόμενοι την Μητέρα Γη και τις κοινές μας αξίες.
Οι πρακτικές παραγωγής της Αγροοικολογίας (όπως είναι η συγκαλλιέργεια, το παραδοσιακό ψάρεμα και η νομαδική κτηνοτροφία, η ενωποίηση καλλιεργειών, δένδρων, κτηνοτροφίας και αλιείας, κοπριάς, κομπόστ, τοπικών ποικιλιών σπόρων και φυλών ζώων, κλπ) βασίζονται σε οικολογικές αρχές όπως την οικοδόμηση ζωής μέσα στο χώμα, την ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, την δυναμική διαχείριση της βιοποικιλότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις κλίμακες. Η Αγροοικολογία μειώνει δραστικά την χρήση εξωγενώς-προμηθευμένων εισροών που πρέπει να αγοράζονται από την βιομηχανία. Στην Αγροοικολογία δε χρησιμοποιούνται αγρο-τοξικά, τεχνητές ορμόνες, γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί ή άλλες επικίνδυνες νέες τεχνολογίες.
Οι επικράτειες είναι ένας θεμέλιος πυλώνας της Αγροοικολογίας. Οι λαοί και οι κοινότητες έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τις δικές τους πνευματικές και υλικές σχέσεις με τη γη τους. Έχουν το δικαίωμα να εξασφαλίσουν, να αναπτύξουν, να ελέγξουν και να επαναδομήσουν τις εθιμικές κοινωνικές δομές και να διοικήσουν πολιτικά και κοινωνικά την γη και την επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένων των ψαρότοπων. Αυτό συνεπάγεται την πλήρη αναγνώριση των νόμων και παραδόσεών τους, των εθίμων τους, του συστήματος έγγειας ιδιοκτησίας, και των θεσμών τους, και συνιστά αναγνώριση του αυτοπροσδιορισμού και της αυτονομίας των λαών.
Τα συλλογικά δικαιώματα και η πρόσβαση στα Κοινά είναι θεμελιώδεις πυλώνες της Αγροοικολογίας. Μοιραζόμαστε την πρόσβαση σε περιοχές που αποτελούν «σπίτι» για πολλές διαφορετικές ομότιμες ομάδες και έχουμε εξελιγμένα εξατομικευμένα συστήματα για την ρύθμιση της πρόσβασης και την  αποφυγή των συγκρούσεων που θέλουμε να διατηρήσουμε και να ισχυροποιήσουμε.
Οι ποικίλες γνώσεις και οι διαφορετικοί τρόποι εκπαίδευσης των λαών μας είναι θεμελιακά στοιχεία στην Αγροοικολογία. Αναπτύσσουμε τους τρόπους εκμάθησης μέσω του μεταξύ τους διαλόγου (diálogo de saberes -διάλογος της γνώσης). Οι διαδικασίες εκμάθησης είναι οριζόντιες και ομότιμες (αλληλοδιδακτική), βασισμένες στην λαϊκή εκπαίδευση. Διεξάγονται στα δικά μας εκπαιδευτικά κέντρα και επικράτειες (οι αγρότες διδάσκουν τους αγρότες, οι ψαράδες τους ψαράδες κλπ) και είναι επίσης διαγενεακές, με ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους. Η Αγροοικολογία αναπτύσσεται μέσα από τη δική μας εφευρετικότητα, έρευνα, επιλογή και αναπαραγωγή καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου.
Ο πυρήνας της κοσμοθεωρίας μας είναι η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στη φύση, το σύμπαν και τα ανθρώπινα πλάσματα. Αναγνωρίζουμε ότι ως άνθρωποι δεν είμαστε παρά ένα μέρος της φύσης και του σύμπαντος. Μοιραζόμαστε έναν πνευματικό σύνδεσμο με τη γη μας  και με τον «ιστό της ζωής». Αγαπούμε τη γη και τους λαούς μας και χωρίς αυτήν την αγάπη δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Αγροοικολογία μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας ή να θρέψουμε τον πλανήτη. Απορρίπτουμε την εμπορευματοποίηση όλων των μορφών ζωής.
Οι οικογένειες, οι κοινότητες, οι συλλογικότητες, οι οργανισμοί και τα κινήματα είναι το γόνιμο έδαφος μέσα στο οποίο ανθίζει η Αγροοικολογία. Η συλλογική αυτοοργάνωση και η δράση είναι αυτά που κάνουν δυνατή την κλιμάκωση της Αγροοικολογίας, την οικοδόμηση τοπικών διατροφικών συστημάτων και την προσπάθεια ανατροπής του εταιρικού ελέγχου στο διατροφικό μας σύστημα. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, ανάμεσα στον αγροτικό και τον αστικό πληθυσμό, αποτελεί κρίσιμο συστατικό.
Η αυτονομία της Αγροοικολογίας εκτοπίζει τον έλεγχο των παγκόσμιων αγορών και δημιουργεί αυτοδιοίκηση για τις κοινότητες. Σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η χρήση αγορασμένων εισροών που έρχονται από έξω. Απαιτεί τον ανασχηματισμό των αγορών έτσι ώστε να βασίζονται στις αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας και στην δεοντολογία της υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης. Προωθεί άμεσες και δίκαιες μικρές αλυσίδες διανομής. Συνεπάγεται μία σχέση διαφάνειας ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, και βασίζεται στην αλληλεγγύη των μοιρασμένων κινδύνων και οφελών.
Η Αγροοικολογία είναι πολιτική πράξη:: Απαιτεί από εμάς να αμφισβητήσουμε και να μεταμορφώσουμε τις δομές εξουσίας στην κοινωνία. Πρέπει να εναποθέσουμε τον έλεγχο των σπόρων, της βιοποικιλότητας, της γης και των επικρατειών, των υδάτων, της γνώσης, του πολιτισμού και των κοινών αγαθών στα χέρια αυτών που ταΐζουν τον πλανήτη.
Οι γυναίκες και οι γνώσεις τους, οι αξίες τους, το όραμα και η ηγεσία τους είναι κρίσιμα για να κινηθούμε μπροστά. Η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση σημαίνουν ότι ο εργασιακός φόρτος των γυναικών αυξάνεται, αλλά οι γυναίκες έχουν πολύ μικρότερη πρόσβαση στους πόρους από ότι οι άνδρες. Όλο και πιο συχνά η εργασία τους ούτε αναγνωρίζεται ούτε εκτιμάται. Για να φτάσει η Αγροοικολογία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή εξουσίας, καθηκόντων, λήψης αποφάσεων και αμοιβών.
Οι νέοι, μαζί με τις γυναίκες, αποτελούν μία από τις δύο κύριες κοινωνικές βάσεις για την εξέλιξη της Αγροοικολογίας. Η Αγροοικολογία μπορεί να εξασφαλίσει έναν ριζοσπαστικό χώρο όπου οι νέοι θα συνεισφέρουν στην κοινωνική και οικολογική μεταμόρφωση που έχει ξεκινήσει σε πολλές από τις κοινωνίες μας. Οι νέοι επωμίζονται την ευθύνη να μεταφέρουν στο μέλλον τη συλλογική γνώση που απόκτησαν από τους γονείς τους, τους ηλικιωμένους και τους προγόνους τους. Είναι οι επιτηρητές της Αγροοικολογίας για τις μελλοντικές γενιές. Η Αγροοικολογία πρέπει να δημιουργήσει μία δυναμική σε επίπεδο επικράτειας και κοινωνίας ώστε να δώσει ευκαιρίες στους νέους των αγροτικών περιοχών και να εκτιμήσει τον ηγετικό ρόλο των γυναικών.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Χτίζουμε, υπερασπιζόμαστε και ενισχύουμε την Αγροοικολογία μαζί με τους άλλους. Οι εξελισσόμενες στρατηγικές μας περιλαμβάνουν:
        I.            Προώθηση αγροοικολογικής παραγωγής μέσα από πολιτικές που:
1.      Αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία και τους φυσικούς πόρους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που παίρνει υπόψιν της την κάθε επικράτεια.
2.      Εξασφαλίζουν πρόσβαση σε γη και πόρους με σκοπό να ενθαρρύνουν μακρόχρονες επενδύσεις από μικρής κλίμακας παραγωγούς τροφίμων.
3.      Εγγυώνται μια προσέγγιση με λογοδοσία και χωρίς αποκλεισμούς για την διαχείριση των πόρων, την παραγωγή τροφής, τις δημόσιες πολιτικές προμηθειών, τις αστικές και αγροτικές υποδομές και τον αστικό σχεδιασμό.
4.      Προωθούν πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες σχεδιασμού σε συνδυασμό με τις αρμόδιες τοπικές αυτοδιοικήσεις και αρχές.
5.      Προωθούν τους κατάλληλους κανονισμούς υγείας και υγιεινής που δεν μεροληπτούν ενάντια στους μικρής κλίμακας παραγωγούς και τους μεταποιητές που ασχολούνται με την Αγροοικολογία.
6.      Προωθούν πολιτικές ενσωμάτωσης των απόψεων της Αγροοικολογίας για την υγεία και την διατροφή με τη παραδοσιακή Ιατροφαρμακευτική.  
7.      Εγγυώνται την πρόσβαση και τον έλεγχο των ποιμένων στα βοσκοτόπια, στις διαδρομές αποδημίας και τις πηγές νερού, όπως επίσης και σε κινητές υπηρεσίες όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κτηνιατρική οι οποίες βασίζονται και είναι συμβατές με παραδοσιακές πρακτικές.
8.      Εγγυώνται τα συνήθη δικαιώματα στα Κοινά. Εγγυώνται  πολιτικές για τους σπόρους οι οποίες εξασφαλίζουν τα συλλογικά δικαιώματα των αγροτών να χρησιμοποιούν, ανταλλάσσουν, αναπαράγουν, συλλέγουν και πουλούν τους δικούς τους σπόρους.
9.      Προσελκύουν και υποστηρίζουν τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν την αγροοικολογική παραγωγή τροφίμων ενδυναμώνοντας την προσβασιμότητα στη γη και στους φυσικούς πόρους, εξασφαλίζοντας  δίκαιο εισόδημα, ανταλλαγή και διάδοση γνώσεων.
10.  Υποστηρίζουν την αστική και περιαστική αγροοικολογική παραγωγή.
11.  Προστατεύουν τα δικαιώματα των κοινοτήτων που εφαρμόζουν αιχμαλώτιση άγριας ζωής, κυνήγι και τροφοσυλλογή μέσα στις παραδοσιακές τους περιοχές – και ενθαρρύνουν την οικολογική και πολιτιστική αποκατάσταση των περιοχών στην πρότερη αφθονία τους.
12.  Εφαρμόζουν πολιτικές που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των αλιευτικών κοινοτήτων.
13.  Εφαρμόζουν τις Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές  σχετικά με την Γαιοκτησία, τους Ψαρότοπους, τα Δάση της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων και τις Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές  για την Διασφάλιση των Ψαρότοπων Μικρής Κλίμακας του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
14.  Αναπτύσσουν και εφαρμόζουν πολιτικές και προγράμματα που εγγυώνται το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή για τους αγρεργάτες, συμπεριλαμβανομένης μίας πραγματικής αγροτικής μεταρρύθμισης και Αγροοικολογικής εκπαίδευσης.
      II.            Μοίρασμα της Γνώσης
1.      Οριζόντια ανταλλαγή γνώσεων ( αγρότης με αγρότη, ψαράς με ψαρά, βοσκός με βοσκό, καταναλωτής με παραγωγό κλπ) και διαγενεακές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών γενεών και  μεταξύ διαφορετικών παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των νέων ιδεών. Οι γυναίκες και οι νέοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
2.      Ο έλεγχος της ερευνητικής ατζέντας, των αντικειμενικών σκοπών και της μεθοδολογίας να περάσει στα χέρια του λαού.
3.      Η συστηματοποίηση της εμπειρίας για να μάθουμε από την ιστορική μνήμη και να χτίσουμε πάνω της.
    III.            Αναγνώριση του κεντρικού ρόλου των γυναικών
1.      Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα των γυναικών σε κάθε σφαίρα της Αγροοικολογίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των εργατών, της πρόσβασης στα Κοινά, της απευθείας πρόσβασης στις αγορές και τον έλεγχο του εισοδήματος.
2.      Προγράμματα και εγχειρήματα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πλήρως τις γυναίκες σε όλα τα στάδια, από την αρχική διαμόρφωση μέχρι τον σχεδιασμό και την εφαρμογή, με ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
    IV.            Χτίσιμο τοπικών οικονομιών
1.      Προώθηση των τοπικών αγορών για τα τοπικά προϊόντα
2.      Υποστήριξη της ανάπτυξης εναλλακτικών οικονομικών υποδομών, θεσμών και  μηχανισμών για την υποστήριξη τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.
3.      Ανασχηματισμός της αγοράς τροφίμων μέσω νέων σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές.
4.      Ανάπτυξη δεσμών με την εμπειρία της αλληλέγγυας οικονομίας και των συστημάτων εγγυημένης συμμετοχής, όταν είναι κατάλληλο.
      V.            Παραπέρα ανάπτυξη και διάδοση του οράματος της Αγροοικολογίας
1.      Ανάπτυξη ενός σχεδίου επικοινωνίας για το όραμά μας της Αγροοικολογίας.
2.      Προώθηση της πλευράς της Αγροοικολογίας που σχετίζεται με την φροντίδα υγείας και την διατροφή.
3.      Προώθηση της άποψης της Αγροοικολογίας για το θέμα της επικράτειας.
4.      Προώθηση πρακτικών που επιτρέπουν στους νέους να προωθήσουν την μόνιμη αναγέννηση του οράματος της Αγροοικολογίας.
5.      Προώθηση της Αγροοικολογίας ως κομβικό εργαλείο για την μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων κατά μήκος του διατροφικού συστήματος.
    VI.            Χτίσιμο συμμαχιών
1.      Σταθεροποιούμε και ενισχύουμε τις υπάρχουσες συμμαχίες, όπως με την Διεθνή Επιτροπή Σχεδιασμού για την Διατροφική Κυριαρχία (IPC).
2.      Επεκτείνουμε τις συμμαχίες μας και με άλλα κοινωνικά κινήματα και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς και θεσμούς.
  VII.            Προστασία της βιοποικιλότητας και των γενετικών πόρων
1.      Προστατεύουμε, σεβόμαστε και εγγυόμαστε την επιτήρηση της βιοποικιλότητας.
2.      Επαναποκτούμε τον έλεγχο των σπόρων και των υλικών αναπαραγωγής και εφαρμόζουμε το δικαίωμα των παραγωγών να χρησιμοποιούν, να πουλούν και ανταλλάσσουν τους δικούς τους σπόρους και ζωικές φυλές.
3.      Εξασφαλίζουμε ότι οι αλιευτικές κοινότητες παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πλωτών μεταφορών στη θάλασσα και στην ενδοχώρα.
VIII.            Μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές
1.      Να διασφαλίσουμε ότι διεθνείς θεσμοί και κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την Αγροοικολογία, όπως αυτή ορίζεται σε αυτό το κείμενο, ως πρωταρχική λύση για την αντιμετώπιση και  προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και όχι την «κλιματολογικά έξυπνη γεωργία» ή άλλες λανθασμένες εκδοχές της Αγροοικολογίας.
2.      Να αναγνωρίσουμε, να καταγράψουμε και να μοιραστούμε τις  καλές εμπειρίες τοπικών πρωτοβουλιών πάνω στην Αγροοικολογία που αφορούν την κλιματική αλλαγή.
    IX.            Αποκήρυξη και αγώνας ενάντια στην εταιρική και θεσμική καπήλευση της έννοιας της Αγροοικολογίας.
1.      Αγωνιζόμαστε ενάντια στις εταιρικές και θεσμικές προσπάθειες αρπαγής της Αγροοικολογίας ως μέσο για την προώθηση των Γενετικά Μεταλλαγμένους Οργανισμούς και άλλων εσφαλμένων λύσεων και επικίνδυνων τεχνολογιών.
2.      Εκθέτουμε τα κατεστημένα εταιρικά συμφέροντα πίσω από τεχνολογικές διορθώσεις όπως η «κλιματολογικά έξυπνη γεωργία», η «βιώσιμη εντατικοποίηση» και η «εναρμόνιση» της βιομηχανικής υδατοκαλλιέργειας.
3.      Μαχόμαστε την εμπορευματοποίηση και χρηματιστηριοποίηση  των οικολογικών πλεονεκτημάτων της Αγροοικολογίας.

Έχουμε χτίσει την Αγροοικολογία μέσα από πολλές πρωτοβουλίες και αγώνες. Νομιμοποιούμαστε να την οδηγήσουμε στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής δεν μπορούν να κάνουν βήματα  στην Αγροοικολογία χωρίς εμάς. Πρέπει να σεβαστούν και να υποστηρίξουν τις αγροοικολογικές διαδικασίες αντί να συνεχίζουν  να υποστηρίζουν τις  δυνάμεις που μας καταστρέφουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους λαούς να ενωθούν μαζί μας σε αυτό το συλλογικό καθήκον για να δομήσουμε συλλογικά την Αγροοικολογία ως κομμάτι των λαϊκών αγώνων για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αρμονία με την Μητέρα Γη.


Μεταφράστηκε και αναρτήθηκε από http://www.foodsovereignty.org/forum-agroecology-nyeleni-2015/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου